Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση για επείγουσα δράση για τον πολιτικό αγωνιστή G.N. Saibaba!

Ο πολιτικός ακτιβιστής και εκπαιδευτικός, G.N. Saibaba, ο οποίος είναι παράλυτος, συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια στην παροχή επαρκούς ιατρικής φροντίδας στην Κεντρική Φυλακή Ναγκμπούρ παρ' όλες τις εκκλήσεις και τις παρεμβάσεις της οικογένειάς του. Καταδικασμένος λόγω του δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου από τις 7 Μαρτίου 2017, η ζωή του κινδυνεύει εάν δεν του παρασχεθεί άμεση κι επαρκής πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Ο G.N. Saibaba οδηγήθηκε στο νοσοκομείο στις 2 Απριλίου 2018 από τις αρχές της φυλακής. Καμία πληροφορία σχετικά με την επίσκεψη δε δόθηκε στη σύζυγό του, την οποία απέτρεψαν να επισκεφτεί τον άνδρα της και το γιατρό του.

Στις 27 Μαρτίου, η γυναίκα του έκανε έφεση στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα να εξετάσουν την κατάσταση της υγείας του G.N. Saibaba και να τον μεταφέρουν σε φυλακή σε κάποια άλλη πόλη, όπου τα νοσοκομεία είναι καλύτερα εξοπλισμένα και να μπορεί να έχει την υποστήριξη της οικογένειάς του.

Ο G.N. Saibaba δικάστηκε για εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων “παράνομων δραστηριοτήτων”, συνωμοσίας με σκοπό να πραγματοποιήσει “τρομοκρατική πράξη” και της κατηγορίας “ για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”, και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 7 Μαρτίου 2017. Η καταδίκη βασίστηκε κυρίως σε έγγραφα και βίντεο, τα οποία το δικαστήριο έκρινε πως αποδείκνυαν πως ήταν μέλος μιας μετωπικής οργάνωσης του απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού).

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι οι κατηγορίες εναντίον του G.N. Saibaba είναι κατασκευασμένες και η δίκη του δεν ανταποκρινόταν στα διεθνή πρότυπα μιας δίκαιης δίκης. Ο G.N. Saibaba έχει μετά-πολυομυελιτιδική παράλυση και στα δυο πόδια του και χρειάζεται αναπηρικό αμαξίδιο. Έχει διαγνωστεί με οξεία παγκρεατίτιδα και ένα σπονδυλικό σύνδρομο που θέτει σε κίνδυνο τη χρήση του αριστερού ώμου και του χεριού του. Έχει επίσης μια καρδιακή πάθηση και υπέρταση. Συνέπεια της σύλληψης και κράτησής του στην Κεντρική Φυλακή Ναγκμπούρ της Μαχαράστρα, η κατάστασή του χειροτέρεψε σημαντικά. Η γυναίκα του ανέφερε ότι πάσχει από οξύ πόνο και ότι έχει λιποθυμήσει στο κελί του τρεις φορές από τη μέρα που καταδικάστηκε. Σε πρόσφατο γράμμα, ανέφερε ότι υποφέρει από πόνους στο υπογάστριο και το αριστερό του χέρι, ότι έχει πονοκεφάλους κι ότι είναι ανήμπορος να κάνει βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως είναι η ούρηση, χωρίς έντονο πόνο. Ανέφερε επίσης ότι ακόμη και το γράψιμο αυτού του γράμματος ήταν μια επίπονη διαδικασία που κατάφερε να την ολοκληρώσει με μεγάλη δυσκολία. Οι αρχές της φυλακής δεν παρείχαν αρκετή ενημέρωση σχετικά με την υγεία του G.N. Saibaba στην οικογένειά του, παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της για να πληροφορηθεί την κατάσταση του. Μια ακρόαση σχετικά με το αίτημα που υποβλήθηκε πέρσι, ζητώντας εγγύηση πριν την έφεση, στη βάση της κακής υγείας του G.N. Saibaba, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 16 ΜΑΪΟΥ 2018:

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Rajnath Singh Οδός Akbar 17 Νέο Δελχί 110001 Φαξ: +91 11 2301 4184 e-mail:17akbarroad@gmail.com Στον Επιθεωρητή Φυλακής, Κεντρική Φυλακή Nagpur, Rani Ram Bhonsle Οδός Wardha, Dhantoli, Nagpur Maharashtra 440012 Φαξ: +91 0712 146 1413 e-mail Qnagpp.utcp-mh@gov.in και αντίγραφα αυτων στην Srinivasa Kammath National Human Rights Commission Block-C, GPO Complex, INA New Delhi, India, PIN: 110023 Tel: +91 11 2465 1330 Email: hrd-nhrc@nic.in. Επίσης μπορείτε να στείλετε διαμαρτυρίες στις ινδικές διπλωματικές αποστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου