Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της

Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Σαιμπάμπα δείχνει αποστροφή για τους νόμους και τις αρχές του δικαίου


των Αρούν Τόμας Φερέιρα και Βέρνον Γκονσάλβες*

Στις 7 Μάρτη 2017, το Δικαστήριο του Γκαντσιρόλι της Μαχαράστρα καταδίκασε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Δελχί ΓΝ Σαιμπάμπα και άλλους τέσσερις σε ισόβια κάθειρξη και σε 10 χρόνια φυλάκιση έναν άλλο κατηγορούμενο. Πολλοί πλέον αμφισβητούν την τάση να καταδικάζονται σε ισόβια άνθρωποι που δεν έχουν κατηγορηθεί για βία και οι οποίοι στη χειρότερη περίπτωση κατηγορούνται σαν συμπαθούντες ή συμμετέχοντες στο Μαοϊκό κίνημα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας από τη μεριά τους αποπειράθηκαν να δικαιολογήσουν την δικαστική
απόφαση με ανακοινώσεις στις οποίες χαρακτήρισαν τον Σαιμπάμπα σαν “εγκέφαλο πολλών εμπρησμών, δολοφονιών και απαγωγών”. Το Γραφείο Αντιναξαλίτικων Επιχειρήσεων (ΓΑΟ) της Μαχαράστρα μάλιστα επέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο που τον είχε αποφυλακίσει με εγγύηση παλιότερα, δηλώνοντας πως “έγιναν 72 παράνομες ενέργειες κατά τη διάρκεια της αποφυλάκισης του Σαιμπάμπα, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών δυο αστυνομικών σε εκρήξεις και συμπλοκές και 15 άλλες δολοφονικές ενέργειες και άλλα αδικήματα”.

Πολλά από τα συστημικά ΜΜΕ άρπαξαν αμέσως την έκφραση “εγκέφαλος” χωρίς να σκεφτούν πώς είναι δυνατόν ένας κατά 90% ανάπηρος, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της υπό εξέταση περιόδου σε νοσοκομεία του Δελχί, να διευθύνει βίαιες επιχειρήσεις 1200 χλμ. μακριά στο Γκαντσιρόλι.