Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ινδία: Απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του ανάπηρου αγωνιστή καθηγητή Σαϊμπάμπα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πόλης της Νάγκπουρ απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης για λόγους αποθεραπείας του ανάπηρου αγωνιστή καθηγητή Σαϊμπάμπα, ο οποίος πριν από δύο χρόνια καταδικάστηκε σε ισόβια ως “μαοϊστής”. Παρακάτω η επιστολή της συζύγου του, A S Vasantha Kumari στις 25 Μάρτη 2019:

Με μεγάλη απογοήτευση και αμέτρητο πόνο, ενημερώνω όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι, σήμερα, η έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νάγκπουρ απέρριψε την αίτηση για την υπό όρους και με εγγύηση αποφυλάκιση του συζύγου μου, δρ.Γκ.Ν.Σαϊμπάμπα, καθηγητή Αγγλικής στο πανεπιστήμιο του Νέου Δελχί, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος τα τελευταία δύο χρόνια σε κελί τύπου Anda (σ.parapoda: απομονωμένη χωρίς φως πτέρυγα φυλακών κυκλικού σχήματος με τους βαριά εξοπλισμένους φύλακες στο κέντρο).


Ο Σαϊμπάμπα είναι ένα άτομο 90 % σωματικά ανάπηρο, καθηλωμένο στην αναπηρική καρέκλα, το οποίο υποφέρει από 19 παθήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι απειλητικές για τη ζωή του και χρήζουν άμεσης ιατρικής επέμβασης. Όταν πριν από δύο χρόνια είχε καταδικαστεί σε μια κατασκευασμένη ποινική υπόθεση, βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, ως υπάκουος στο νόμο πολίτης, παραδόθηκε στο δικαστήριο και μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Έκτοτε, η υγεία του επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης κατάλληλης διάγνωσης και θεραπείας. Η πολιτεία δεν του παρέχει καμία βοήθεια για να καλύψει τις βασικές καθημερινές του ανάγκες, παρότι το κελί του δεν είναι κατάλληλο για έναν ανάπηρο άνθρωπο όπως ο Σαϊμπάμπα. Δεν είναι μόνο ότι κάθε φορά που τον φέρνουν στο νοσοκομείο οι αστυνομικοί, που δεν είναι επαγγελματίες στη μεταχείριση ανάπηρων ανθρώπων, τον πετάνε από και πάνω στην αναπηρική καρέκλα σαν μια βαλίτσα, κάτι που του έχει προκαλέσει την ολική καταστροφή του αριστερού του χεριού. Πλέον, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας του, έχει υποστεί μερική παράλυση του σώματός του, καθώς δεν μπορεί να κουνήσει το σώμα του ούτε κατά το ελάχιστο που μπορούσε προηγουμένως. Αυτό αποτελεί μια ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς του, καθώς και μια σοβαρή απειλή για τη ζωή του.

Κάθε φορά, κατά την ακροαματική διαδικασία, η αστυνομία παίζει ένα μεγάλο θέατρο, προσποιούμενη ότι σοβαρά προσπαθεί να παρέχει βοήθεια για τη θεραπεία του Σαϊμπάμπα. Όμως, στην πραγματικότητα, πάντοτε τον μεταφέρει σε νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές ή προσωπικό για να διαγνώσουν ή να θεραπεύσουν όπως πρέπει τις παθήσεις του. Το αποτέλεσμα αυτής της θεατρικής παράστασης είναι μια ακόμα χαλκευμένη συνοπτική έκθεση της αστυνομίας που εξηγεί στο δικαστήριο ότι ο Σαϊμπάμπα λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Στην πραγματικότητα, ο Σαϊμπάμπα είναι ήδη κατά το ήμισυ νεκρός, γιατί διάφορα ζωτικά όργανα του σώματός του (πάγκρεας, προστάτης, χοληδόχος κύστη, ουροδόχος κύστη, μυικό σύστημα, νευρικό σύστημα κ.ά.) έχουν φτάσει σε σημείο οριακής λειτουργίας. Ως εκ τούτου, βιώνει μια βασανιστική ζωή στο κελί Anda, στις Κεντρικές Φυλακές της Νάγκπουρ. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει.

Απορρίπτοντας την αίτηση του Σαϊμπάμπα για αποφυλάκιση με εγγύηση για λόγους αποθεραπείας, πιστεύω ότι το κράτος σχεδιάζει το βαθμιαίο αλλά οδυνηρό θάνατό του στη φυλακή. Όμως, θα ήθελα να καταστήσω γνωστό στο λαό αυτής της χώρας και της παγκόσμιας κοινότητας ότι, με αυτή την απόρριψη της αίτησής του, έχει καταπατηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα του Σαϊμπάμα στη ζωή.

Η ζωή του Σαϊμπάμπα βρίσκεται σε κίνδυνο απλώς και μόνο λόγω της αλύγιστης πάλης του για τα δικαιώματα των καταπιεζόμενων καστών, τάξεων και εθνοτήτων. Για άλλη μια φορά απευθύνω έκκληση σε όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις οργανώσεις πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους συγγραφείς, να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτή την ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττεται σε βάρος του Σαϊμπάμπα και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή του.

Σας ευχαριστώ,

A S Vasantha Kumari

Για περισσότερα για τις διώξεις του ανάπηρου αγωνιστή καθηγητή, βλ.εδώ και εδώ.

https://parapoda.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου