Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ινδία: Επιστολή της Vasantha Kumari, συζύγου του καταδικασμένου ως “μαοιστή” ανάπηρου καθηγητή G.N.Saibaba (27/01/2019)

Στην παρακάτω επιστολή, η Vasantha Kumari, σύζυγος του καταδικασμένου σε ισόβια κάθειρξη ως “μαοιστή” ανάπηρου αγωνιστή καθηγητή G.N.Saibaba, περιγράφει την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του καθηγητή στη φυλακή της “μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου”, στα κελιά τύπου anda (απομονωμένη χωρίς φως πτέρυγα φυλακών κυκλικού σχήματος με τους βαριά εξοπλισμένους φύλακες στο κέντρο).

***

Μετά από εντολή του δικαστηρίου, συνάντησα τελευταία φορά τον Σάι στις 26 Δεκέμβρη 2018 μαζί με τον αδερφό του, Ράμντεβ, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της κρατικής ιατρικής σχολής της Νάγκπουρ (GMCH). Συνήθως, βλέπω το Σάι μέσα από υαλοπίνακες με συρματοπλέγματα. Τον είδα μετά από καιρό δια ζώσης και διαπίστωσα ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν χειρότερη από όσο φανταζόμουν. Η κινητικότητά του ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, δεν μπορούσε να κινηθεί σχεδόν καθόλου, ή με πολύ μεγάλη δυσκολία. Τα χέρια του έτρεμαν ανεξέλεγκτα και έχει χάσει πολύ βάρος. Η κατάσταση της υγείας του είναι ακόμα χειρότερη. Προηγουμένως ήταν σε θέση να συρθεί από το αναπηρικό καρότσι στο κρεβάτι και αντίστροφα. Τώρα η κατάσταη είναι τόσο κρίσιμη που τουλάχιστον δύο άνθρωποι χρειάζονται να τον γυρίσουν από το καροτσάκι στο ράτζο. Ο κουνιάδος μου και ένας αστυνομικός χρειάστηκε πολλές φορές να τον σηκώσουν κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων της 26ης Δεκέμβρη 2018. Ολόκληρη η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε και μπορείτε να ζητήσετε ένα πλήρες (όχι επεξεργασμένο) αντίγραφο του βίντεο όπου κάποιος (συμπεριλαμβανομένων των δικαστών) θα μπορούσε να δει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δρ.Σαϊμπάμπα. Σύμφωνα με την εντολή του δικαστηρίου για δεύτερη γνωμοδότηση των γιατρών, διατάχτηκε να επισκεφτεί γιατρούς στο GMCH και του επιτράπηκε να προβεί σε εξετάσεις σε κρατικό νοσοκομείο και να του δοθεί μια έκθεση για την κατάσταση της υγείας του στη βάση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Ο δρ. Γκοπίναθ, καρδιολόγος, διεξήγαγε αυτές τις εξετάσεις. Στις 26 Δεκέμβρη, στο μικρό χρονικό διάστημα που του δόθηκε από το δικαστήριο (από τις 11 ως τις 3.30 μ.μ.), μόλις που μπόρεσε να κάνει εξετάσεις σε έναν μόνο γιατρό, τον δρ. Γκοπίναθ. Ακόμα και αν τρεις γιατροί ήταν παρόντες, πάλι θα ήταν ανέφικτη η ολοκλήρωση των εξετάσεων.

O Σαϊμπάμπα με τη σύζυγό του Vasantha Kumari (πίσω) στο νοσοκομείο τον Ιούλη του 2016
Ο Σαϊμπάμπα έχει αναπτύξει πολλά ακόμα προβλήματα στη φυλακή, πέραν αυτού που παραδέχεται η εισαγγελία, πέτρες της χοληδόχου κύστης. Προτίθενται μόνο να του κάνουν εγχείριση για τις πέτρες, θάβοντας όλα τα άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον πλήττουν.


Ο Σάι έχει 19 προβλήματα υγείας. Τα προβλήματά του είναι, μεταξύ άλλων, ένας ανεξήγητος όγκος στην αριστερή πλευρά του, μια εγκεφαλική κύστη, ένα απειλητικό για τη ζωή του καρδιακό πρόβλημα, πέτρες στα νεφρά, ουρολοίμωξη, και πολλά άλλα. Τα νεύρα του αριστερού ώμου έχουν υποστεί περαιτέρω βλάβη και αυξήθηκαν οι συχνοί ξαφνικοί πόνοι. Οι γιατροί τον έχουν συμβουλέψει να ακολουθήσει μια τακτική φυσικοθεραπεία. Χρειάζεται συνολική ιατρική περίθαλψη, καθημερινή φυσική θεραπεία και εργοθεραπεία και συνεχή επίβλεψη από την οικογένεια. Διάφορες εξετάσεις που συνέστησαν οι γιατροί του κυβερνητικού νοσοκομείου δεν είναι διαθέσιμες στο GMCH και έτσι του συνέστησαν να πάει σε ένα νοσοκομείο μεγαλύτερης εξειδίκευσης. Το χειρότερο πράγμα στο κελί είναι ότι είναι ανοιχτό και αυτό τον καθιστά εκτεθειμένο στο κρύο. Υφίσταται συνεχή κύματα κρύου. Τα πόδια του παγώνουν και οι κράμπες στα πόδια και τα χέρια τον σκοτώνουν. Μέσα στο κελί η θερμοκρασία είναι ακόμα χαμηλότερη, επομένως, αντιμετωπίζει τα χειρότερα. Οι μύες του αριστερού του χεριού που είναι κατεστραμμένοι έχουν παγώσει. Ο επικεφαλής του τμήματος Νευρολογίας έγραψε στον ιατρικό φάκελο ότι ο αριστερός αγκώνας έχει παγώσει και διέταξε άμεση θεραπεία. Χρειάζεται τακτική φυσικοθεραπεία. Χωρίς τα μέλη της οικογένειάς του ίσως δεν θα είναι σε θέση να την κάνει. Ο πόνος είναι χειρότερος. Ζει οριακά. Δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον πόνο.

Στις 24 Γενάρη 2019, ολοκληρώθηκε η τελική αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης. Η επόμενη δικάσιμος, με τα τελικά επιχειρήματα του κράτους, ορίστηκε για τις 11 Φλεβάρη 2019. Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την καταδίκη του Σάι και 11 μήνες αφότου αιτηθήκαμε αποφυλάκιση για λόγους υγείας. Η διαδικασία σέρνεται και στο μεταξύ η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται. Χάνει τις αισθήσεις του συχνά. Είναι τόσο αποδυναμωμένος που δεν μπορεί να γράψει και δεν μπορεί να καταναλώσει κανονικά στερεά τροφή. Ως ένα άτομο κατά 90% ανάπηρο, τα δικαιώματά του υπόκεινται σε σοβαρή παραβίαση. Ο δρ. Σαϊμπάμπα βρίσκεται σε μια στενή ατραπό, παλεύοντας ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Ελπίζω ότι το αξιότιμο δικαστήριο θα υποστηρίξει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά του και τα δικαιώματά του ως ανάπηρου ανθρώπου και ότι θα δεχτεί την αποφυλάκισή του μέχρι την επόμενη δικάσιμο. Διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να επιβιώσει.

Περισσότερα για την υπόθεση του καθηγητή εδώ και εδώ.

https://parapoda.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου