Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Διεθνής Αμνηστία: Σε κίνδυνο η ζωή του καθηγητή Γ.N.Σαϊμπάμπα!

Ανακοίνωση του ινδικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Διεθνής Αμνηστία – Τμήμα Ινδίας*

Αρνούνται την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στον Σαϊμπάμπα

“Οι αρχές της Μαχαράστρα αρνούνται να παράσχουν την πιθανά σωτήρια ιατρική φροντίδα στον ΓΝ Σαϊμπάμπα, θέτοντας την υγεία του σε σοβαρό κίνδυνο", ανακοίνωσε σήμερα το Ινδικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο ΓΝ Σαϊμπάμπα, ακτιβιστής και ακαδημαϊκός, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μαχαράστρα στις 7 Μάρτη σε ισόβια φυλάκιση για συμμετοχή και υποστήριξη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό) – το οποίο είναι παράνομη οργάνωση. Κρατείται στις κεντρικές φυλακές της Ναγκπούρ. Τα πόδια του Σαϊμπάμπα είναι σχεδόν απόλυτα παράλυτα και χρησιμοποιεί αναπηρικό καρότσι. Το Φλεβάρη διαγνώστηκε με οξεία παγκρεατίτιδα και συνεστήθη η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Μετά τη σύλληψη η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

“Η άρνηση παροχής ιατρικής θεραπείας σε κρατούμενο δεν δικαιολογείται ποτέ και ισοδυναμεί με βασανιστήρια”, λέει ο Αμπχίρ ΒΠ, ανώτερο στέλεχος του Ινδικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. “Ο Σαϊμπάμπα δεν έχει χάσει το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη απλά επειδή βρίσκεται στη φυλακή. Οι αρχές πρέπει να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο για να του παρασχεθεί η εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα πράγμα που δεν είναι δυνατόν να γίνει στη φυλακή”.


Σε γράμμα προς τη γυναίκα του στις 14 Μάρτη ο Σαϊμπάμπα λέει: “Με νέα προβλήματα στο πάγκρεας μου, είμαι πιο ευάλωτος πλέον και δεν μπορώ να χωνέψω το φαγητό της φυλακής. Εκτός από τα άλλα δεκαεννέα προβλήματα υγείας που έχω σε ζωτικά όργανα, το πρόβλημα αυτό είναι το σοβαρότερο καθώς είμαι αναγκασμένος να τρώω για να μπορώ να πάρω τις τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, όμως δεν μπορώ να χωνέψω το φαγητό”.

Ο δικηγόρος του Σαϊμπάμπα, Σουρέντρα Γκάντλινγκ λέει: “Συνάντησα τον καθηγητή στις 21 Μάρτη και έδειχνε εξαιρετικά αδύνατος. Πονάει φοβερά λόγω της οξείας παγκρεατίτιδας και πρέπει να εισαχθεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο όπου πρέπει να του γίνει άμεση χειρουργική επέμβαση. Οι κεντρικές φυλακές της Ναγκπούρ δεν έχουν τέτοιες υποδομές. Κάναμε έκκληση στο δικαστήριο στις 7 Μάρτη να του δοθούν τα φάρμακα, αλλά το δικαστήριο δεν έδωσε άδεια... Οι αρχές των φυλακών του αρνήθηκαν το αίτημα να φορά σαρόνγκ αντί για παντελόνια, καθώς και το αίτημα για καλύτερο στρώμα, μιας και έχει οξείς πόνους στον ώμο”.

Οι αρχές των φυλακών αρνήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας. Αξιωματούχος των φυλακών της Ναγκπούρ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι γιατροί των φυλακών περιποιούνται τον Σαϊμπάμπα και ότι είναι “καλά”. Αρνήθηκε το ότι δεν του επιτράπηκε το σαρόνγκ ή ένα καλύτερο στρώμα.

“Όταν με το να αρνείσαι την ιατρική φροντίδα σε κρατούμενο του προκαλείς οξείς πόνους και τον κάνεις να υποφέρει, κι αυτό το κάνεις επίτηδες για τιμωρία ή εκφοβισμό, αυτό είναι έγκλημα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους”, λέει ο Αμπχίρ ΒΠ.

Αρνήθηκαν την ιατρική φροντίδα στον Γ.Ν. Σαϊμπάμπα και νωρίτερα, όταν συνελήφθη από την αστυνομία της Μαχαράστρα το Μάη του 2014 για υποτιθέμενες σχέσεις με την ένοπλη οργάνωση του ΚΚΙ (Μαοϊκού). Το Μάρτη του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας τον απελευθέρωσε με εγγύηση για ιατρικούς λόγους μετά την χειροτέρευση της υγείας του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το δικαστήριο ανάφερε πως η κυβέρνηση της Μαχαράστρα “ήταν εξαιρετικά άδικη απέναντι στον κατηγορούμενο, ειδικά όσον αφορά την υγεία του”.

Η Ινδία είναι χώρα-μέλος του Διεθνούς Συμφώνου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια η οποία απαγορεύει απόλυτα τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση. Οι κανόνες του ΟΗΕ για τη συμπεριφορά απέναντι στους φυλακισμένους, γνωστοί και ως Κανόνες Μαντέλα, ορίζουν ότι η παροχή ιατρικής περίθαλψης στους φυλακισμένους είναι κρατική υποχρέωση και ότι οι φυλακισμένοι “πρέπει να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο ιατρικής περίθαλψης που παρέχεται και στην κοινωνία” χωρίς διακρίσεις. Οι Κανόνες Μαντέλα ορίζουν επίσης πως οι κρατούμενοι που έχουν ανάγκη εξειδικευμένης φροντίδας πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά ιδρύματα ή νοσοκομεία όταν η φροντίδα αυτή δεν μπορεί να παρασχεθεί στη φυλακή.

* Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2017 στην ηλεκτρονική σελίδα της Amnesty International India.
www.amnesty.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου