Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΙΝΔΙΑ: Ισόβια για τον αγωνιστή καθηγητή Γ.Ν. Σαιμπάμπα!

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση με κυβερνητική εντολή
Είναι μια πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά της Ινδίας απόφαση, αυτή που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαρτίου το Περιφερειακό Δικαστήριο του Γκατσιρόλι της πολιτείας Μαχαράστρα. Μια από τις πιο επαίσχυντες νομικές αποφάσεις από την εποχή της ινδικής ανεξαρτησίας το 1947. Ο ανάπηρος κατά 90%, βαριά ασθενής και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, Γκοκαρακόντα Νάγκα Σαιμπάμπα ανακηρύχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς κίνδυνους και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση! Μαζί του καταδικάστηκαν σε ισόβια άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοι του και ο πέμπτος σε 10 χρόνια φυλάκιση. Η καταδίκη βασίστηκε σε μια σειρά άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου, του Νόμου για την Πρόληψη Παράνομων Ενεργειών όπως ονομάζεται επίσημα (UAPA).
Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία ήταν μια ομολογία που αποσπάστηκε με αμφιλεγόμενο τρόπο και μερικά στοιχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τα οποία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην δικογραφία. Στο δικαστήριο επίσης ως αποδεικτικά στοιχεία οι δικαστές έφεραν άρθρα του Σαιμπάμπα σε περιοδικά και ομιλίες του σε διεθνείς εκδηλώσεις στο Νεπάλ και στην Σρι Λάνκα. Ο Σαιμπάμπα και οι συγκατηγορούμενοι του συνελήφθησαν διαδοχικά την άνοιξη του 2014 και τους αποδόθηκε η κατηγορία πως διατηρούσαν στενές σχέσεις με την ηγεσία των Μαοϊκών ανταρτών και το παράνομο ΚΚ Ινδίας(Μαοϊκό) από το οποίο δήθεν έπαιρναν οικονομική βοήθεια για να επεκτείνουν την επιρροή του στις μεγάλες πόλεις! Εκτός του Σαιμπάμπα οι άλλοι πέντε που καταδικάστηκαν με βάσει τον δρακόντειο νόμο είναι ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Πρασάντ Ραχί, ο φοιτητής του πανεπιστημίου Γιαβαχαρλάλ Νεχρού, Χεμ Μίσρα και οι αυτόχθονες Πάντου Πόρα Ναρότε, Μαχές Καρεμάν Τίρκι, και Βιτζέι Τίρκι. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.
Δήλωση της συζύγου του Vasantha Saibaba προς τα μέσα ενημέρωσης
“Οι συνήγοροί μας θα προσφύγουν σύντομα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η ετυμηγορία είναι σοκαριστική. Σε ολόκληρη την ιστορία της Μαχαράστρα, αυτή είναι η πρώτη υπόθεση όπου όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για όλες τις παραβιάσεις των άρθρων του ποινικού κώδικα με ισόβια. Ο αδερφός του Saibaba ήταν παρών σε σχεδόν όλες τις αγορεύσεις των συνηγόρων μας ενώπιον του αξιότιμου δικαστή και διαπίστωσε ότι η απόφαση δεν τις είχε λάβει υπόψη. Κανένα στοιχείο δεν αποδείχτηκε από τον κατήγορο, ούτε τα ηλεκτρονικά φερόμενα ως τεκμήρια ενοχής αποκαλύφθηκαν. Φαίνεται ότι η κεντρική και η πολιτειακή κυβέρνηση άσκησαν αρκετή πίεση στους δικαστές για να εφαρμόσουν αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών ομίλων. Οι κυβερνήσεις επιλεκτικά επέλεξαν να φιμώσουν τη φωνή του λαού, ώστε να λεηλατήσουν τον πλούτο αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση του Ινδικού Λαϊκού Κόμματος (BJP) επιθυμεί να εφαρμόσει ανοιχτά την ατζέντα της Εθνικής Οργάνωσης Εθελοντών (RSS) με το να έχει ανθρώπους σαν το Saibaba πίσω από τα κάγκελα. Η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει το δρ. Saibaba στο δικαστήριο για να κάνει τη φωνή του να σιωπήσει. Τιμώντας το δικαστήριο, ο Saibaba παρίστατο στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, και σήμερα ακόμα, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του. Ως σύζυγος, θα παλέψω στα ανώτερα δικαστήρια για την απονομή δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ασκεί ανηλεή πίεση στην οικογένεια μου κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχοντας εισβάλλει στο σπίτι μου στο Δελχί. Απευθύνω έκκληση στους δημοκράτες, τις λαϊκές οργανώσεις, σε διανοούμενους και φοιτητές, να καταδικάσουν τον αντιδημοκρατικό αυτό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας, ο δικαστής απέρριψε να δώσει οποιαδήποτε εντολή, μετά από έκκληση των συνηγόρων μας, οι οποίοι είχαν ζητήσει να δοθεί εντολή στις διευθύνσεις των φυλακών να χορηγούν τα απαραίτητα φάρμακα, να υπάρχουν βοηθοί για να μετακινείται ο Saibaba, να γίνει η εγχείρηση για τη χοληδόχο κύστη κλπ. Δεν δόθηκαν ούτε τα ελάχιστα για τα οποία είχε δώσει εντολή το δικαστήριο κατά την περίοδο της εκδίκασης της δίκης.” (αναλυτικότερες πληροφορίες για την απόφαση και για τις πρώτες αντιδράσεις στην Προλεταριακή Σημαία που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 11/3/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου